Kennelklubben
Att ha en kennelklubb är ett sätt att skapa gemenskap och struktur kring avel och användningsområden för olika hundar. Det finns kennelklubbar över hela världen. Den största organisationen med medlemmar i hela världen heter Fédération Cynologique Internationale, FCI.
Svenska Kennelklubben
Hos oss i Sverige är Svenska Kennelklubben hundägarnas riksorganisation. Organisationen är egentligen uppbyggd av flera mindre klubbar runtom i landet. Här är allt från specifika rasklubbar till specialklubbar och verksamhetsklubbar. Det gemensamma syftet är att kunna skapa så bra förutsättningar som möjligt för hundar, ägare och uppfödare.
Vad gör dem?
Syftet med SSK är att sprida kunskap och väcka debatt kring hundar och deras välmående. Men även visa glädjen och nyttan med en hund. SSK samarbetar med flera olika myndigheter och företag för att Sveriges hundar ska må bra.
Från början grundades organisationen av en grupp jägare och adelsmän i slutet av 1800 – talet. De ville ta vara på jakthundarnas goda egenskaper. Idag har organisationen växt och blivit en plats för alla hundälskare.
Bara seriösa aktörer
Fördelen med SKK är att det är en väl grundad organisation som tar sitt syfte på största allvar. Allt handlar om att djuren ska må bra och sprida kunskap till hundägare och uppfödare. Det här är varför deras samarbetspartners är seriösa aktörer som kan göra skillnad. Bland andra finns Jordbruksverket, Rikspolisstyrelsen, Sveriges Veterinärförbund och Djurbranschens Yrkesnämnd i listan av samarbetspartners.
Hur startar man en kennel?
Om du är sugen på att starta en egen kennel för att kunna föda upp hundar finns det ett par saker du bör tänka på. En av dem är ett namn till din kennel. Processen för att få ditt namn registrerat som en kennel är relativt okomplicerad. Allt du behöver göra är att fylla en särskild blankett hos SSK, betala avgiften, vänta på besked efter granskning och om allt är okej, är namnet ditt.
Ha en plan för din kennel
Innan du registrerar ditt namn till SKK kan det vara bra att ha övriga saker i ordning så att du kan sätta igång med din verksamhet. Hit hör bland annat en ekonomisk buffert, det är nämligen en kostsam början. Du bör även ha en idé om vilken ras du vill föda upp och ditt syfte med aveln du vill ägna dig åt. Kanske är det Jack Russell Terrier som är perfekta kompanjoner, eller Labradorer med en specifik godkänd färg som lockar dig.
Samla erfarenhet och var ödmjuk
Något annat som är bra att göra är att nätverka med andra uppfödare. Gå på föreläsningar eller träffar för uppfödare till exempel. Lyssna till andras tankar och idéer och ställa frågor. För att kunna bli en bra uppfödare är det viktigt att våga fråga och prata med andra. Genom att dela erfarenheter kan misstagen någon annan gjort undvikas och lyckosamma koncept dupliceras.
Förbered dig väl
Sist men inte minst är det viktigt att vara beredd på att det är mycket jobb. Nästan dygnet runt emellanåt. Det är den här biten som de allra flesta uppfödarna tycker bäst om, tiden med hundarna. Att se till att du har tiden är verkligen en viktig nyckel, oavsett om din kennel är en hel- eller halvtidssyssla.
Aktiviteter
En del som har kennel idag har även olika aktiviteter organiserade i anslutning till den. Det kan vara allt från valpträffar för valparna födda där till föreläsningar eller kurser kring hundlivet. Eftersom varje kennel har sin egen ideologi kan aktiviteterna variera.
Där finns även aktiviteter organiserade av medlemsklubbarna till SSK dit olika kennelägare och hundägare kan delta. Exempelvis finns det specifika rasklubbar dit alla som äger en hund av den rasen kan ansluta sig och vara med.
Fördelar med kennelklubb
Kort sagt finns det alltså enorma fördelar med kennelklubbar. Det bidrar till att hundarnas välfärd håller en hög nivå. Här i Sverige har hundarna redan en hög social status och tack vare våra kennelklubbar kan ännu mer kunskap spridas.