Populära hundraser

Populära hundraser

Hundarna har varit en del av våra familjeliv i flera hundra år och är idag en lika självklar familjemedlem som människorna. En del av oss har hundar som arbetskompanjoner av olika slag, som jakt eller vakt. De allra flesta har dock hund idag för sällskapets skull.

Vilka hundraser finns det i Sverige?

Listan av alla hundraser som finns i Sverige idag är lång. I registret hos Svenska Kennelklubben finns det 358 registrerade raser. Det verkliga siffran kan dock vara högre, eftersom det finns en del raser som ännu inte är godkända av SKK. Däribland finns den populära Labradoodlen och Cockerpoo.

Labradoodle är en blandras och kommer med andra ord inte bli godkänd som en specifik ras inom en snar framtid. Det är samma sak med till exempel Cockerpoo och Cavapoo, de räknas som blandraser.

Faktum är att det finns 12 raser som tillhör vårt svenska kulturarv och är väldigt viktiga att vi bevarar. Majoriteten av de här raserna är stövare och jakthundar, eftersom det är vad vi främst har använt hundar till genom åren.

Topp tio mest populära raser i Sverige

Nummer ett på listan över de mest populära hundraserna är alltjämt Labradoren. Den är överlägset i topp med nästan 2 000 fler registrerade hundar än nummer två på listan, Golden Retriever. Schäfern ligger på en tredje plats. Faktum är att av de tio mest populära raserna, är två svenska raser. Jämthunden på en fjärde plats och Dansk-svensk gårdshund på sjunde. Hela listan följer här:

  • Labrador retriever 4 116
Labrador retriever på första plats.
Labrador retriever på första plats.
  • Golden retriever 2 408
  • Tysk schäferhund 2 327
  • Jämthund 1 952
  • Cocker spaniel 1 327
Cocker spaniel
Cocker spaniel
  • Shetland sheepdog 1 187
Shetland sheepdog.
Shetland sheepdog.
  • Dansk-svensk gårdshund 1 095
  • Staffordshire bullterrier 1 092
  • Bichon havanais 1 080
  • Flatcoated retriever 1 063

Hur köper jag hund i Sverige?

Det är viktigt att du kollar upp vem du köper hund av. Under Corona-pandemin ökade antalet insmugglade hundar radikalt. Det i sig berodde på flera faktorer, vi var många som spenderade all tid hemma och det finns för lite kunskap kring hundköp överlag.

Att svara på en annons på en köp- och säljsajt är väldigt smidigt, dock är det viktigt att kolla upp vem säljaren är.

Viktigt att handla av seriösa aktörer

Det känns kanske som en självklarhet att hundarna mår bra där de kommer ifrån. Tyvärr är det inte alltid så. Där finns nämligen väldigt många uppfödare som är mer fokuserade på förtjänsten av valpar snarare än deras, eller tikens, hälsa. Genom att köpa din hund genom en seriös aktör bidrar du till att hundarna har en fortsatt bra välfärd.

En varningsklocka är att du inte får komma och hälsa på valpkullen. En annan är att valpen påstås vara leveransklar och ni möts på en plats utanför valpens hem. En seriös uppfödare kan visa upp hur hundarna bor, det är möjligt för besök och ni kan hälsa på både valpar och tiken.

Vilka egenskaper ska jag leta efter i en hund?

När du bestämt dig för att utöka familjen med en hund, kan det vara en klok idé att fundera på vilken typ av hund som passar hos dig eller er. Hur van är du med hundar, har du tid för en valp eller är en äldre hund ett alternativ? Är ni aktiva i familjen eller har ni ett mer stillsamt liv, bor ni i lägenhet eller med lite tomt?

Alla de här sakerna fungerar som fingervisare till vilken typ av hund som passar bäst hos dig. Söker du efter en hund att ha som sällskap på soffan kanske en hund med mycket energi är mindre lämplig. Är du däremot erfaren och van att arbeta med hundar, är ett annat val att adoptera en hund. På så vis kan en hund som hamnat hos fel familj få en ny chans med en bättre lämpad tillvaro.