Tävla med din hund

Hundsporten är stor i Sverige idag och det är många som tävlar på olika nivåer. Att tävla med din hund är ett roligt sätt att spendera tid tillsammans och stärka er relation. Det är också ett ypperligt sätt att sätta hunden i arbete och på så vis få en harmonisk och lugn familjemedlem i övrigt.

Vad finns det för olika hundsporter?

Det finns flera olika sätt att sporta med din hund. En del sporter är väldigt nya i Sverige medan andra har funnits sedan det förra sekelskiftet. Mängden sporter gör även att fler kan tävla med sina hundar eftersom det är lätt att hitta en sport de tycker om.

Agility

Den sport som kanske dyker upp först när vi tänker på hundsport är agility. Det är en sport där hund och förare ska klara av en hinderbana tillsammans. Tempot är högt och stämningen likaså. 

Det är en tacksam sport att både utöva och titta på, eftersom det är fart och fläkt hela vägen. Hundarna hoppar över hinder, balanserar på plankor, springer slalom och genom tunnlar på tid. Det är en sport som kräver lyhördhet och ett nära samarbete mellan dig och din hund.

Agility är en fartfylld hundsport som kräver nära samarbete mellan hund och förare.
Agility är en fartfylld hundsport som kräver nära samarbete mellan hund och förare.

Bruks

En annan stor sport som har fått fäste i Sverige är bruksproven. Från början är det en rad olika tester för att se hur väl lämpad hunden är för olika typer av användningsområden. Idag är det fem provgrenar att träna och tävla i. Det här är den äldsta formen av tävling och faktiskt grunden till övrig hundsport.

De fem provgrenarna är spår, sök, rapport, skydd och patrull. Du kan själv välja vilken gren du vill tävla i med din hund. Ni börjar i de lättaste klasserna och kan kvalificera er uppåt till svårare klasser.

Hundkapplöpning 

Sist, men inte minst, är hundkapplöpningen. Det är en helt egen sport där nästan uteslutande Greyhounds tävlar. Vi har 11 banor i Sverige där hundarna springer lopp i imponerande hastigheter upp emot 70 kilometer i timmen. 

Banor för hundkapplöpning finns bland annat i Borås, Piteå, Stockholm, Sundsvall och Simrishamn. Loppen drar ofta mycket publik och det är även populärt att spela på hundkapplöpning. I England är betting på greyhound extremt populärt medans på svenska spelsajter är mer vanligt med betting på hästar.

Freestyle

En annan tävlingsgren som snabbt blivit väldigt populär, och som vi ser i olika former på TV, är freestyle. Det är en form av hundsport där du och din hund utför ett fritt komponerat lydnadsprogram till musik. I exempelvis olika talangtävlingar har hundar med sina förare kunnat visa upp sina färdigheter och roa publiken. När det är på tävling bedöms ekipagen baserat på förutbestämda kategorier.

Handling

När du tävlar är det oftast hunden eller ni tillsammans som blir bedömda. Men du kan även tävla i handling, alltså din egen skicklighet i att visa upp din hund. Att titta på en handling tävling kan se ut som en hunduppvisning men här är det inte hundarna som bedöms.

Rötterna till handling går tillbaka till början av 1900-talet där de sötaste barnen med de gulligaste hundarna plockade hem rosetter. Sporten har utvecklats och nu är det skicklighet från förarens sida som avgör. Här finns dock en övre åldersgräns på deltagarna, nämligen 25 år.

Lydnad 

Den här grenen kom till Sverige under 1960-talet. Du och din hund tävlar i olika moment där hundens lydnad är det som avgör. Ert samspel är därför väldigt viktigt. Ni utför olika moment där hunden är nära dig, men även befinner sig på avstånd från dig. Som i bruks börjar ni på en lätt nivå och kvalificerar er med poäng upp till svårare klasser.

Rallylydnad

Till skillnad från vad namnet kan antyda handlar inte rallylydnad om att det ska gå fort. Det handlar snarare om att det är en bana ni “kör” tillsammans. Rallylydnad är nästan som en kombination mellan agility och lydnadstävlingar. Momenten behöver inte utföras perfekt för att få bra resultat och där är inte heller några fysiskt krävande moment. Det här gör att det är en sport som nästan alla hundar och förare kan utöva.

Rallylydnad är en hundsport som fokuserar på samarbete och precision.
Rallylydnad är en hundsport som fokuserar på samarbete och precision.